DE KAAS VAN MAREDSOUS

Maredsous is één van de weinige plaatsen waar de kaas nog steeds in de kelders van de abdij rijpt. Deze kaas dankt zijn smeuïgheid en romige smaak aan een uniek en traditioneel rijpingsproces dat door de jaren heen wordt voortgezet. En meer in het bijzonder aan de aanwezigheid van een typische flora in de kelders van Maredsous.

Het ecosysteem van de kelders

Deze kelders hebben inderdaad een eigen lucht : hun constante temperatuur (12 ° C) en hun vochtigheidsgraad (95%) bevorderen de ontwikkeling van een typische flora.

Om het risico op verontreiniging van de flora uit te sluiten, zijn de kelders niet toegankelijk voor het publiek

Een uniek rijpingsproces

Met een bijzondere zorg wordt elk stuk kaas gewassen met bronwater. De “rijpingsmeesters” beginnen met de oudste kazen te wassen. Naargelang ze vorderen, wordt het waswater geladen met de flora van de kelder en van de oudste kazen. Dan wordt dit water gebruikt om de jongere kazen te wassen.

Het bronwater wordt 90 meter onder de kelders van de abdij geput.

Een authentieke kaas

De specifieke flora en het ambachtelijke rijpingsproces in de kelders geven elke kaas zijn uniek karakter, zijn oranje korst, zijn typisch aroma en zijn smeuïge smaak.

Constante aandacht

Er is een "Sensory Analysis Jury" opgericht. Deze jury, bestaande uit verschillende kaasmeesters, garandeert de constante en authentieke smaak van Maredsous kaas.

De jury proeft zelfs soms het product als het al in de schappen van de winkel staat!

→ Naar de website " kazen van Maredsous " 
2024 Maredsous Alle rechten voorbehouden / Artworks-Pub.be Design